Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Dersi Seçilmiş Öğrenci Ürünleri
Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fizik Öğretmenliği Programı 3. sınıf öğrencileri tarafından, 2024 - 2025 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında Öğr. Gör. M. Serhan Kal tarafından yürütülen Fizik Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı dersi kapsamında geliştirilen öğretim materyalleri, tüm değerli öğretmenlerimizin kullanımına sunulmuştur.
Bu çalışmalar, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda 9. sınıf fizik dersi öğrenme çıktıları ve süreç bileşenleri temel alınarak hazırlanmıştır. Öğrencilerimiz tarafından tasarlanan materyaller; öğretim teknolojileri, pedagojik yaklaşım ilkeleri çerçevesinde oluşturulmuş, yenilikçi ve işlevsel öğretim araçlarını içermektedir. Öğrencilerimizin bu derste ortaya koyduğu seçkin çalışmalardan bazıları şunlardır:
1- Öğrenme Stillerine Göre Farklılaştırılmış Ayrıntılı Ders Planı
2- Hazırlanmış Nearpod Dersleri
*Nearpod, öğretmenlerin etkileşimli ders içerikleri hazırlayarak öğrencilerle gerçek zamanlı olarak paylaşmalarını sağlayan web tabanlı bir eğitim platformudur. Hem yüz yüze sınıf ortamında hem de uzaktan eğitimde kullanılabilir. Nearpod’un temel amacı, öğrenci katılımını artırmak ve öğretimi daha etkili hale getirmektir. Daha önce Nearpod üyeliğiniz yok ise https://nearpod.com/ adresine giderek üye olunuz. Daha sonra istediğiniz ders linkini tıklayarak kitaplığınıza ekledikten sonra kullanabilirsiniz. Nearpod’da "canlı katılım" modunda öğretmen sunumu kontrol eder ve öğrenciler eş zamanlı olarak ilerler. "Öğrenci hızında" modda ise öğrenciler içeriği kendi hızlarında, istedikleri zamanda keşfeder. Canlı mod sınıf içi dersler için, öğrenci hızında mod ise ödev ve bireysel çalışma için uygundur.
3- Maarif model öğrenme çıktıları ve MEB ders kitabı ile eğitilmiş öğrenciye yardımcı AI Tutor
*AI tutor (Yapay Zekâ Öğretmeni / Eğitmeni), yapay zekâ teknolojilerini kullanarak öğrencilere bireysel öğrenme desteği sunan dijital bir yardımcıdır. Aşağıda linkleri verilen ai tutor’lar MEB kitabı Maarif Model öğrenme çıktıları ile eğitilerek güvenilirliği artırılmaya çalışılmıştır.
4- Simülasyon Deney Föyü
*Simülasyon deney föyü, bir fizik ya da fen deneyinin gerçek ortamda yapılması yerine bir simülasyon aracılığıyla sanal ortamda gerçekleştirilmesi sürecini planlayan ve yönlendiren yazılı bir dokümandır. Bu föyler, öğrencilerin sanal deneyleri sistemli ve amaçlı şekilde yapmalarını sağlar.
5- Phyphox Deney Föyü
* Phyphox Deney Föyü, öğrencilerin cep telefonlarına yüklenen Phyphox uygulamasıyla fizik deneylerini gerçekleştirebilmeleri için hazırlanmış bir rehber dokümandır. Bu föy, deney adımlarını ve ölçüm sürecini sistematik hale getirir.
6- Tinkercad Elektrik Devre Tasarlama
* Tinkercad, çevrim içi (online) olarak elektrik/elektronik devreleri sanal ortamda tasarlayıp çalıştırabildikleri bir uygulamadır. Bu, özellikle fizik derslerinde temel elektrik-elektronik kavramlarını öğretmek için çok etkili bir araçtır.
Sitede yer alan materyaller; sınıf içi uygulamalarda öğretmenler tarafından kullanılmak üzere dijital formatta sunulmuş olup, derslerin daha etkili, anlaşılır ve öğrenci merkezli bir biçimde işlenmesine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Materyallerin eğitim süreçlerine değer katması temennisiyle, tüm eğitim camiasının istifadesine sunulmuştur.
Yukarıda bahsedilen materyallere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
2. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET
Kazanımlarına yönelik öğrenciler tarafından üretilen materyallere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
3. ÜNİTE: AKIŞKANLAR
Kazanımlarına yönelik öğrenciler tarafından üretilen materyallere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
4. ÜNİTE: ENERJİ
Kazanımlarına yönelik öğrenciler tarafından üretilen materyallere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
https://docs.google.com/document/d/1gXYEu6HVGqggdTGo2qtbIVLscMcCnpRiIRutyByVV0c/edit?usp=sharing
Telif Hakkı Uyarısı
Bu sayfada yer alan tüm öğrenci çalışmaları ve içerikler, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında korunmaktadır. İlgili eserler, eser sahiplerinin ve danışman öğretmenin yazılı izni olmadan hiçbir şekilde kopyalanamaz, yayınlanamaz, ticari amaçla kullanılamaz. İzinsiz kullanım durumunda yasal işlem başlatılacaktır.
Bu sayfa Physics Teacher Education tarafından en son 17.04.2025 14:35:21 tarihinde güncellenmiştir.